Skøn pingvindans af Granhøj Dans

Pingviner er en familie af flyveudygtige, dykkende søfugle, som lever hovedsagligt på den sydlige halvkugle. Desuden er de fleste af pingvinarterne tilpasset et liv i havet omkring Sydpolen. Halsen er kort, og vingerne er fra naturens side stækkede. Med andre ord er pingviner nærmest det stik modsatte af, hvad svaner er. Svaner har jo store, stærke vinger, der gør dem luftbårne, og halsen er lang og elegant. Ligeledes er de graciøse og yndefulde, når de glider hen over en spejlende vandoverflade.

Af Susanne Trudsø (konservator; kulturskribent)

THIS IS NOT SWAN LAKE… af Granhøj Dans. Foto: Christoffer Brekne

Året 1877 blev et skæbnesvangert år i komponisten Peter Tjajkovskijs liv. Svaner blev inspiration til hans mesterværk alias musikken til helaftensballetten Svanesøen. Ved urpremieren på Bolsjojteateret i Moskva i marts 1877 blev balletten dog ikke en succes. Populariteten og succesen kom først efter Tjajkovskijs død, da balletten blev genopsat i Skt. Petersborg i 1895 med ny koreografi.

Tjajkovskij var homoseksuel, hvilket gjorde ham til et ensomt menneske, der flygtede ind i sit arbejde, men 36 år gammel besluttede han at gifte sig “med hvem det måtte være”, som han skrev til sine brødre. På musikkonservatoriet i Moskva var Tjajkovskij beundret, og blandt disse tilbedende kvinder var pianistinde Antonina Miljukova. Hun var stormende forelsket og accepterede et ægteskab, hvor han understregede, at han ikke kunne tilbyde andet end “sympati og taknemmelighed”, og brylluppet blev holdt i al hast i juli 1877. Kort efter fortrød Tjajkovskij ægteskabet. Han forsøgte at begå selvmord, men det mislykkedes. I stedet drog han til Sankt Petersborg for at være hos sin bror, og her fik han et nervesammenbrud. Efter seks ugers ægteskab blev Tjajkovskij og Miljukova separeret, men aldrig skilt. De så heller aldrig hinanden siden.

THIS IS NOT SWAN LAKE… af Granhøj Dans. Pianist: Maria Eshpay. Foto: Christoffer Brekne

Kort tid efter Tjajkovskijs død begyndte Miljukova at vise tegn på en alvorlig psykisk lidelse, og de 20 sidste år af hendes liv tilbragte hun på psykiatriske institutioner, finansieret af midler, som Tjajkovskij havde testamenteret til hende.

Og på sådan en institution møder vi hende en sen aften i Palle Granhøjs underfundige danseforestilling, THIS IS NOT SWAN LAKE…

I ly af mørket finder en lille kvinde frem til sit klaver. Det er Antonina alias den russiske pianistinde Maria Eshpay. Hun sætter sig ved klaveret og spiller som en besat temaet fra Svanesøen, hvor prinsen ved nattetide er ved søen og ser den elegante hvide svane for første gang. Antonina kommenterer også sit spil – han lyttede ikke, det skulle ikke være svaner, men pingviner – alt imens, at armene fra en ellers mørklagt danser udfører svanens vingede bevægelser.

Antonina spiller på klaveret endnu et tema, nemlig den sorte svanes besnærende dans, hvor prinsen forvirres og træffer det forkerte valg. Musikken spilles langsomt, og to dansere, som er kostumeret som pingviner, får musikken ind i kroppen og starter forsigtigt med at danse med deres små, rokkende skridt, stækkede vinger og karakteristiske hovedbevægelser. Det fremstilles af danserne både charmerende, ømt og hjertegribende. Også til den mere hidsige spanske dans.

Et karakteristisk tema i Svanesøen er også de fire små svaners dans, her udført af fire pingviner. Det er morsomt, kærligt og med twist. Antonina spiller henført flere sekvenser af Tjajkovskijs mesterværk, men fastholder vedvarende, at han tog fejl – det skulle være pingviner, og i dansen er der akkurat som i Svanesøen tiltrækning, ømhed, forelskelse og forvirring til den dejligste musik.

THIS IS NOT SWAN LAKE… af Granhøj Dans. Foto: Christoffer Brekne

En skøn forestilling, hvor det bevises, at også pingviner kan være graciøse og yndefulde trods deres let kluntede ydre.

Men stakkels kvinde, der var så stormende forelsket og måtte leve sit liv med at længes efter mesterkomponisten.

*

FAKTA

THIS IS NOT SWAN LAKE…
af multi-prisvinder Granhøj Dans

Spilleperiode: 13.11.20 – 22.11.20 (tirsdag-fredag kl. 20, lørdag-søndag kl. 15)
Spillested: Skuespilhuset

Forestillingen er udvalgt til K:Select (et samarbejde mellem Det Kongelige Teater og Statens Kunstfond) og kommer på Danmarksturné i efteråret 2021.

Billetlink: https://billetto.dk/e/this-is-not-swan-lake-billetter-484497

En forestilling af Palle Granhøj skabt i tæt samarbejde med de medvirkende:
Antoninia, pianist m.m.: Maria Eshpay
Pingviner / Dansere: Sofia Pintzou, Heli Pippingskold, Mikolaj Karczewski, Laszlo Fulop
Musik: Pjotr Tjajkovskij, Maria Eshpay
Produceret i residens hos: SPAM – Lucca, Italien og på Teatret Svalegangen
Produceret af: Granhøj Dans

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites