DANS (efterår 2020)
 

25 års jubilæum – et kvart århundrede med dans på ord

1995-2020

25 års dans i ord

Vi har bragt artikler om mangt og meget i løbet af vores 25 år både på tryk og digitalt. Om dans for og med børn, kulturpolitik, danseterapi, fagartikler, dansens historie, filosofi, træning og kost, ballet, dansefilm, artikler om dansens møde med andre kunstarter og alle de mange fantastiske stilarter, som under én broget (og ofte misforstået) hat hedder moderne dans, og ikke mindst utallige artikler om, hvad dansen egentlig er for en størrelse. Vi har lavet rundspørger, baggrundsartikler, portrætter, klummer, reportager, essays, strøtanker … og ikke mindst talrige interviews med danske og ikke mindst udenlandske kunstnere.

I anledning af vores jubilæum har vi været en tur igennem alle numrene for at udvælge skinbarlige perler, og der måtte en hård og ubarmhjertig udskillelsesproces til for at nå hertil, hvor vi er nu er landet med DANS (efterår 2020). I det trykte magasin findes de i uddrag, men her på Dansemagasinet.dk kan de læses i deres helhed.

I løbet af disse 25 år har vi udgivet flere end 70 trykte udgivelser , samt diverse special- og særudgivelser. For ikke at tale om alle de digitale artikler på vores webmagasiner.

Den røde tråd i vores arbejde har altid været lagt på at kaste lys over alle de mange udtryksformer, dansen udmønter sig i, alle de mange måder, dansen bruges på, og alle de mange sammenhænge dansen indgår i. Jo flere tråde til noget, publikum kender i forvejen, andre kunstarter, arkitektur, filosofi, pædagogik, læring … og livet i al dets ulidelige lethed … jo bedre, for jo mere fokus og lys kommer der også på dansen og kunstnerne bag, og så skabes der nye oplevelser og erfaringer med dansen for publikum. Og det, tror vi på, er et umådeligt stærkt kort at spille ud.

Det var vigtigt for 25 år siden – og det er vigtigt i dag.

I årenes løb har vi fulgt dansere, koreografer, kompagnier og scener. Vi har fulgt alverdens udtryksformer. Vi har fulgt udenlandske kunstnere og taget ud på besøg. Vi har sågar haft et huskompagni – Granhøj Dans! Det var sjovt, lærerigt og mega inspirerende.

Var det svært at vælge, hvilke artikler/billeder vi skulle bringe?
Ja!

Er der en rød tråd i de udvalgte neddyk?
Nej!
Til genglæd lover vi, at det ikke bliver kedeligt at tage med os på turen tilbage i tiden!

Se med fra det trykte magasin DANS (efterår 2020)

DANS (efterår 2020)

Fra de helt tidlige numre af magasinet, da det hed Terpsichore – dansetegneserien af Lena, her et par eksempler fra 1996 og 1997:

Koreograf og danser Eva Aalbæk-Nielsen har flere gange bidraget med tekster til magasinet. Her en tekst fra Terpsichore, efterår 2009:

Del af billedserier om mænd i dans, kvinder i dans og m/k i dans fra foråret 2010:

Interview med kunstnerisk leder af Black Box Dance Company Marie Brolin-Tani fra foråret 2012:

Dans møder billeder – og billeder møder ord …
Phodanfus hed projektet, hvor fotograf Martin Busborg, danserne Kristoffer Louis Andrup Pedersen og Yael Gaathon og Århus’ gamle godsbanegård stødte sammen.
Artiklen er fra efteråret 2011:

Billeder møder ord …
Bag det alt sammen ligger der en historie, ofte flere. Phodanfus hed projektet, og fem af Terpsichores dedikerede skribenter lod sig villigt inspirere under et skribentseminar, som vi afholdt i Dansehallerne.
Artiklen er fra foråret 2011:

Et eksperimenterende frirum bliver skabt – HC Gimbel, daværende teaterleder af KIT, skriver om Ny Cirkus, Terpsichore (efterår 2008):

Det begynder alt sammen med børnene … lad dig også inspirere af Helle Winthers artikel om kropslige kulturmøder og dansens integrerende potentiale, Terpsichore (efterår 2009):

Rummelighed – Integreret dans … og mangel på samme, skrevet af danser og koreograf Malene Becker Nielsen i DANS (efterår 2018):

Ballethistoriker Ole Nørlyng var i mange år en trofast leverandør af artikler til Terpsichore fra ballettens verden. Her fortæller han om et helt unikt børnekompagni, nemlig Det Kgl. Teaters børne- og ungdomskompagni, Kompagni B. (Terpsichore, efterår 2010):

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites