Fugle i dansen

Fugle som inspiration, fascination og undren – og her i januar måned gæster den berømte Mariinskij Ballet Det Kgl. Teater med netop klassikeren over alle klassikere: Svanesøen samt Fokins Ildfuglen – to balletter med inspirerende og fascinerende fugle samt undrende prinser.

Leonardo da Vinci (1452-1519), italiensk maler, billedhugger, arkitekt, videnskabsmand og opfinder, var det. Den danske maler Johannes Larsen (1867-1961) var det. Den amerikanske koreograf Merce Cunningham (1919–2009) var det…
Alle var de inspireret af fuglenes flugt over himlen, letheden, den tilsyneladende ubesværethed – og friheden. Frem for alt letheden og friheden.

Fugle optræder også hyppigt i filosofien, religioner, psykologien og mytologien. Overalt finder man mennesker og fugle i mange forskellige sammenhæng. For fuglens svæv har en betydning. Det handler, blandt meget andet, om drømme, frihed, skønhed og gratie. Desuden bliver man jo altid i godt humør af fuglenes fløjten; et forvarsel på forårets komme, og det gør også godt at fodre dem om vinteren. Men samtidig er der skyggesider. Mest skrækindjagende er vel nok Hitchcocks Fuglene fra 1963.

Fugle er som bekendt et yderst yndet tema i kunst: såvel billedkunst og litteratur som film, men også i dans. Og i menneskenes dans finder vi også masser af vingede væsener; med og uden vinger, så i hvert fald flyvske eller svævende: sylfider, wilier, engle, najader, svaner, elverpiger…
Men fuglene kan også være symbolske. Komponisten Knudaage Riisager skrev således i 1946 musik til Harald Landers Fugl Fønix; en ballet i seks billeder om fuglen, der opbrænder sig i sin rede, hvorpå en ny Fugl Fønix opstår af det glødende æg i verdensbranden. Således en symbolsk fugl som ikon på danskernes frihed efter 2. verdenskrig: friheden efter årene med besættelse og frihedskamp.

Men fuglene selv danser også. Dette kan opleves som tranedans ved Hornbogasjöen i Sverige, som stærenes sort sol over rørskovene ved Vadehavet eller som urfugles og tjurs parringsdans i vore nordlige nabolande…

LÆS med her om Fugle I Dansen: Når dansen har vinger om bevægelse(r), inspiration og udtryk i dansen inspireret af fugle. – og tag et kig ind på webmagasinet på www.terpsichore.dk; man ved aldrig, hvad man finder.

Hele “Fugle i dansen”

Fugle i dansen

 

Enkelt artikler

Balletten fra Marinskij Teatret

Fugle alle vegne

Dansen har vinger

Ildfuglen

Myte eller virkelighed

Dans med ildvinger og rotorblade

Fugle i børneballetter

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites