Aaben Dans i billeder – fra vugge til grav

10 ÅRS JUBILÆUM – Aaben Dans har gennem de sidste ti år spillet langt over tusind forestillinger i udlandet og herhjemme. Deres store repertoire, der henvender sig til mennesker i alle aldersgrupper, omfatter både sitespecifikke forestillinger; forestillinger for børn og unge; forestillinger hvor unge optræder for børn; internationale co-produktioner; den internationale festival SWOP for børn og unge, der finder sted hvert andet år … og meget mere.

af Iben Maria Hammer (skribent for DANS)

(Babyspace)

Fotograf Ditte Valente har på smukkeste vis dokumenteret denne enorme skaberkraft, der ligger hos hele teamet bag Aaben Dans og de mange medvirkende. Billederne kunne snildt udgøre en hel udstilling i flere etager, men et lille udsnit kan ses her (primært udvalgt fra SWOP festivalen i årenes løb).

(Swopdans, 2016)

På tværs af generationer

Billederne er udtryk for stor opfindsomhed og illustrerer selve mindsettet hos Aaben Dans. Situationer med glade børn, møder på tværs af generationer og kulturer, og de mange andre sammenhænge fra vugge til grav, som Aaben Dans indgår i. Det handler om at bruge dét, vi grundlæggende har til fælles som mennesker, nemlig kroppen, til at udtrykke sig på mange forskellige måder.

Et eksempel er den intergenerationelle forestilling ”Tre ben”, der har en dobbelt aldersgruppe for øje. Her bragte Aaben Dans børn og ældre sammen i en fortælling om, hvordan vi begynder livet med at have brug for støtte, og hvordan vi igen får brug for støtte, når vi bliver ældre. Selv voksne har brug for nogen gennem livet, så der er meget, vi kan give hinanden.

(“Tre Ben”)

SWOP festivalen

”Tre ben” var da også en del af SWOP festivalen i maj 2018. Den fjerde af slagsen, der samtidig markerede 10 levende år med Aaben Dans. “To SWOP” betyder ”at bytte”, og det er meget rammende, for Aaben Dans tager på turnéer ud i verden og tager det bedste, de oplever, med tilbage.

Scenen i Laboratoriet er centrum for SWOP, men der vises også forestillinger på biblioteker og skoler med teatersale. Der afholdes workshops, hvor dansere blandt andet underviser børn. Ikke for at de skal blive gode til at danse, men for at de kan lære at samarbejde og anerkende andres idéer, og lære at være på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt. Det er koreografi, og det handler – for at citere Thomas Eisenhardt – ikke om ”mig, mig, mig”.

(“Butterflies”)

Internationalt samarbejde

Aaben Dans tilbyder internationale residenser og har EU projekter gennem Creative Europe. Her kan de være med, fordi de kan stille med en scene, et publikum og koreografer, man kan sparre med. De har bl.a. fået midler til et samarbejde med Belgien, der har en lang tradition for at arbejde med unge på scenen i forestillinger for unge.

”What do you think” er et eksempel på en forestilling for unge af unge. Her deltog otte unge kvinder (13-18 år) under ledelse af den belgiske koreograf Hendrik Lebon. Selvom de arbejdede i et abstrakt narrativ, var der ingen blandt det unge publikum, der spurgte, hvad det handlede om. Der var tale om den umiddelbare form for kommunikation, og en umiddelbar identifikation med de optrædende. Titlen betyder både Hvad synes du? og Hvad tænker du? Et åbent spørgsmål, som de unge tog til sig.

Aaben Dans har arrangementer, hvor kunstnere og publikum mødes, og dage hvor kunstnerne møder producenterne. De har en ungecamp, hvor unge herhjemmefra træner sammen med unge fra andre lande, ser forestillinger og mødes på kryds og tværs. Der er forskellige former for dans og teater repræsenteret og forskellige aldersgrupper og nationaliteter.

(“Strings”, Swop 2016)

Optræden på varmekraftværk

Aaben Dans er stærkt lokalt forankret med mange lokale samarbejdspartnere. Det lokale og det nationale netværk bruges i en aktiv synergi, som det fx kommer til udtryk i den stedsspecifikke forestilling ”Ind i varmen”, der var en co-produktion med det hollandske kompagni ’100 hands´, og som fandt sted på det nyopførte lokale varmekraftværk mellem varmekedlerne. Der var ni etager inden døre, og man kunne kigge ned og se dansen ovenfra. På den måde kommer Aaben Dans i kontakt med andre mennesker end det typiske publikum. Fx de folk der er interesseret i at se varmekraftværkets indre maskineri, men så samtidig kommer til at få en oplevelse med dans.

(“Gr+ªs”, Swop 2014)

Ai-Ai-Ai!

Snart vil der blive føjet endnu flere fantastiske billeder til arkivet. Aaben Dans i Roskilde har nemlig den 29. september i år premiere på forestillingen, Ai-Ai-Ai!. Forestillingen finder sted på Scenen i Laboratoriet. Thomas Eisenhardt og Cathrine Poher står for koncept, koreografi og instruktion, Fredrik Lundin for musikken, og danserne Ole Birger Hansen og Antoinette Helbing optræder sammen med skuespilleren Folmer Kristensen.

Det er en forestilling om krop og teknologi, hvor de optrædende dansere og skuespillere på en fysisk og humoristisk måde udforsker vores verden, der er fuld af skærme, kunstig intelligens og menneskeligt nærvær.

(publikum, Swop 2014)

EKSTRA

Video: 10 år med Aaben Dans

 Læs også interviewet med Thomas Eisenhardt       i det trykte magasin DANS (efterår 2018): 10 års jubilæum som egnsteater

For mere info: Aaben Dans

FAKTA

Åben Dans består af:

Thomas Eisenhardt
Kunstnerisk leder

Lisbeth Klixbüll
Teaterleder

Pernille Møller Taasinge
Producer, kommunikation og internationale relationer

Catherine Poher
Instruktør

Tine Skjoldager Fangel
Projektkoordinator

Ole Birger Hansen
Danser

Antoinette Helbing
Danser

Thomas Nørskov
Dans og formidling

Madeleine Lind Hoppe
Produktionsleder

Elke Laleman
Turnetekniker

Joakim Bruhn Krogh Rødgaard
Teknikerelev

Lars Bjørn
Danseformidler

My Lindblad
Danseformidler

Hanne Holm Olsen
Bogholder

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites